Manuele lymfedrainage en bandageren

Oedeemtherapie
Manuele lymfedrainage en bandageren

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij het lymfesysteem gestimuleerd wordt. Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van vocht, eiwitten en afvalstoffen in het lichaam. Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem. Daarnaast kan het ook bij traumaletsels worden ingezet, zoals bij een vochtophoping na kruisbandletsel, trauma aan de meniscus of bij een nieuwe knie of heup. Ook bij chronische vochtophopingen of na een operatie waarbij lymfeklieren bestraald of verwijderd zijn, wordt manuele lymfedrainage ingezet.

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek. Tijdens de behandeling geeft de huidtherapeut met de handen een rekprikkel aan de huid. Deze rekprikkel stimuleert het lymfesysteem, waardoor vocht en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Dit komt het genezingsproces ten goede. Manuele lymfedrainage wordt soms gecombineerd met bandageren.

Bandageren

Bij bandageren, of inzwachtelen, wordt een gezwollen arm of been met een verband ingezwachteld. We maken daarbij gebruik van een speciaal verband, dat niet elastisch is. Op die manier zit het verband strakker, wat bijdraagt aan een goede werking van de bandage. Door de bandage of verbandkous wordt het resultaat van de behandeling (bijvoorbeeld de manuele lymfdrainage) ondersteund. De gelijkmatige druk van het verband stimuleert de afvoer van het weefselvocht. Daarnaast werkt de ‘spierpomp’ beter, waardoor het lymfevocht als het ware weggepompt wordt wanneer u beweegt. Bandageren wordt vaak ingezet bij een vochtophoping na kruisbandletsel, trauma aan de meniscus of bij een nieuwe knie of heup. Ook bij chronische vochtophopingen of na een operatie waarbij lymfeklieren bestraald of verwijderd zijn, kan bandageren nuttig zijn.

Zelfmanagement

Tijdens de behandelingen geven wij u, soms in samenwerking met de (sport)fysiotherapeut, adviezen en oefeningen voor thuis. Door deze adviezen te volgen en de oefeningen te doen, kunt u zelf een bijdrage leveren aan het genezingsproces.

Wilt u meer weten over manuele lymfedrainage en/of oedeemtherapie door Optima Derma? Neem contact met ons op!